AsztrálFény nyitóoldal
hirdetés
-Új AsztrálFény oldal
namaste AsztrálFény Jóga

lotusz
jógahíd

Légzőgyakorlatok

A jóga légzésgyakorlatok alapja a teljes jógalégzés,
ami három légzésmódból és négy légzésfázisból tevődik össze.

A jógalégzésben a tüdőnek három területét különböztetjük meg. A tüdő alsó részét, hasi légzés; a tüdő középső részét, mellkasi légzés; és a tüdő felső részét, kulcscsonti légzés. Az élettanilag helyes, teljes jógalégzést tudatosan nem alkalmazó ember a tüdejének csak kis részét -általában 1/3-át- tölti meg levegővel. Yesudián szerint: "Nem mindegy, ha valaki jól kisepri az egész szobát, annak minden sarkát, vagy csupán a közepét." Érdemes elgondolkozni a hasonlóságról a teljes jógalégzés 3+4=7 elemének és az ember hármasságának (test-lélek-szellem), a 4 elemben (tűz-víz-levegő-föld) való megnyilvánulása között.

 • A hasi légzésnél kilégzéskor a hasizmok erőteljes összehúzásával a hasfalat behúzzuk. Ezáltal növeljük a hasűri nyomást, a rekeszizom ellazulva felemelkedik, miáltal a tüdő térfogata hosszirányban csökken és a tüdő alsó részéből a levegő kipréselődik. Belégzéskor a hasizmok elernyesztésével "pocakot növesztünk", amivel helyet biztosítunk a lefelé mozgó és ezáltal a tüdő alsó részének a térfogatát növelő rekeszizomnak. A hasi légzés közben a mellkas és a vállak mozdulatlanok.
 • Mellkasi légzéskor a mellkas szűkítésével majd tágításával végezzük a ki- és a be- légzést, amivel a tüdő középső részét "szellőztetjük" meg. Ekkor a hasfal és a vállak nem vesznek részt a légzésben.
 • A kulcscsonti vagy felső légzéskor a vállak, a kulcscsont és a felső bordák függőleges irányú leengedése, majd felemelése által változtatjuk a tüdő felső részének a térfogatát, és végezzük ezáltal a ki- és a belégzést.
  A háromféle légzést külön-külön is gyakorolhatjuk, majd összefűzve őket áttérhetünk a teljes jógalégzésre.

  Kilégzésre hasfalbehúzás, mellkas szűkítés és váll leengedés,
  majd belégzésre pocaknövelés, mellkas tágítás és vállemelés.

  Bár a fenti irányok -értelemszerűen- álló testhelyzetre vonatkoznak, a légzésgyakorlatokat főleg kezdetben, érdemes fekvő helyzetben végezni. Ebben a helyzetben a legkönnyebb a megtanulásuk, és így tudjuk a legkönnyebben ellenőrizni a légzésünket, az egyik tenyerünket a hasunkra, a másikat a mellkasunkra helyezve.

  A légzésnek négy szakaszát különböztetjük meg.

 • A kilégzés (récsaka - ősz) eltávolítja a tüdőből az elhasznált levegőt, paraszimpatikus hatása révén nyugtatja az idegrendszert, ellazítja az izmokat, és csökkenti a vérnyomást, valamint a pulzusszámot.
 • A légzésszünet (sunjaka - tél) alatt a sejtek regenerálódnak, az idegrendszer pihen az energiák felhalmozódnak.
 • A belégzés (púraka - tavasz) kitágítja a tüdő léghólyagocskáit, friss levegőt beáramoltatva, valamint szimpatikus idegrendszeri hatása révén aktiváló hatású az izmokra, emeli a vérnyomást és a pulzusszámot.
 • A légzésvisszatartás (kumbhaka - nyár) alatt az izmok és az idegrendszer aktív, teljesítőképességének maximumán van, az energiák felhasználódnak.

  A légzésszünet és a légzésvisszatartás alatt leáll, pontosabban "elcsendesül" a légző idegek elektromos tevékenysége és így a légzésszünet kiválóan alkalmas a "befelé figyelésre". A jógi ezt ki is használja, és tudatosan nyújtja a légzésszünet idejét, ezzel megteremtve a lehetőséget a prána (szerv-életenergia, pontosabban szervérzet) áramlás megindulására és az áramlás figyelésére. Gondoljunk csak a ma is használatos kifejezésünkre: "Lélegzetét visszafojtva figyel.".

  Ezek után már csak a légzés tempóját, ütemét kell meghatároznunk és hozzáfoghatunk az élettanilag helyes, teljes jógalégzés gyakorlásához. A legtöbb embernél a kilégzés 4-5, a légzés szünet 1, a belégzés 3-4, és a légzésvisszatartás is 1 másodpercig, vagy rövidebb ideig tart. A teljes jógalégzés gazdaságosabb, lassúbb és nyugodtabb, hiszen ilyenkor a teljes tüdőnkkel lélegzünk.
  A teljes jógalégzés tempója haladóknál, légzőgyakorlat esetén, általában 8-16-8-16 másodperc. Ha a teljes jógalégzést kezdőként vagy jóga testgyakorlatok közben végezzük, akkor a tempó 8-4-8-4, ami a mozgással összhangban végezve általában mindenki számára megfelelő.

  Tehát feküdjünk hanyatt és hasfalunkat behúzva, mellkasunkat szűkítve, vállainkat leengedve, erőteljesen lélegezzünk ki.

 • 1. Belégzés (8 mp): pocaknövelés, mellkas tágítás és vállemelés.
       Verbális szuggesztió: "Tüdőm megtelik levegővel."
 • 2. Légzés visszatartás (4 mp):
       Verbális szuggesztió: "A friss levegő szétárad a testemben."
 • 3. Kilégzés (16 mp): hasfalbehúzás, mellkas szűkítés és váll leengedés.
       Verbális szuggesztió: "Az elhasznált és fáradt levegő kiáramlik belőlem."
 • 4. Légzés szünet (4 mp):
       Verbális szuggesztió: "Pihenek, felfrissülök."

  A gyakorlataink során, a teljes jógalégzésen kívül sok más, speciális légzésgyakorlatot is alkalmazunk, mint például a Nap légzés, Hold légzés, prána hajtó légzés, a csakra vagy kundalini légzés, hőfejlesztő vagy hűtő légzés, tisztító-, fujtató-, "há"-, erősítő-, nyugtató- légzés.

  légzés szünet
  légzés szünet
  (sunjaka)
  belégzés (hasi)
  belégzés
  (púraka)
  (hasi szakasz)
  légzés visszatartás
  légzés visszatartás
  (kumbhaka)
  Budavári László
  2000. január
 • Az AsztrálFény Jóga az etka, a hatha, a tantra és a rádzsa jóga szintézise.


  AsztrálFény
  Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on! Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel.

  AsztrálFény
  AsztrálFény - Ezoterikus Stúdió
  Ügyfélszolgálat, e-mail:info@asztralfeny.hu, telefon: 06-30 820-1008
  © 1998 - Minden jog fenntartva!

  Az AsztrálFény oldalak az Internet Explorer böngészőre vannak optimalizálva.

  hirdetés


   
  AsztrálFény nyitó oldal AsztrálFény nyitó oldal

   

  Kedves Vendég!

  Még nem vagy bejelentkezve.
  »»
  Bejelentkezés
  ««

  Ha még nem vagy regisztrálva:
  »»
  Regisztráció
  ««

  Jelenleg rajtad kívül
  3 vendég
  nézegeti az
  AsztrálFény
  oldalakat

   
  Fent vagyunk a Facebook-on is!
  Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on!
  Ha tetszik ez az oldal
  ajáld másoknak is ...

   
  Szellemi szférák

  Kegyetlenség, erőszak, durvaság zsarnokság érzékiség. Anyag imádása, durvaság, gőgös, dacos lelkek. Ez a viharzóna. Az ellenségek gyakran találkoznak itt, egymás bosszúja elől menekülnek.
   
   
  Partnerprogram

    Pénz...
     Pénz...
      Pénz...
  Partner program
  Legyen a
  partnerünk!

  Keressen pénzt,
  a mi segítségünkel!
  »klikk...«
  info@asztralfeny.hu