AsztrálFény nyitóoldal
hirdetés
-Új AsztrálFény oldal
Kincsesbánya - ezotérikus írások Kincsesbánya
Az AsztrálFény - ezotérikus parapszichológia oldalaihoz
kapcsolódó írások, olvasmányok, kivonatok,
jegyzetek, képek, stb.


Vissza a  témakörhöz

I Ching

Erre a kincsre eddig 17693 alkalommal voltak kíváncsiak.


Az I Ching szó szerint változást jelent, illetve a változások térképét. Semmi nem statikus, és a mi feladatunk az, hogy alkalmazkodjunk a változások ritmusához. Az I Ching az egyik legősibb könyv, több, mint ötezer éves. Az emberiség első kísérlete arra, hogy megértse helyét a társadalomban és a természetben. Az I Ching nem pusztán jóslat, hanem a bölcsességek könyve is amely megmutatja, hogyan alkalmazkodjunk kiegyensúlyozottan életünk számtalan helyzetéhez. Fu Hsi, egy időszámításunk előtt 3000-ben élt vezető volt és úgy tartják, hogy egy teknősbéka páncélján talált rá arra a nyolc trigramra, amely a hatvannégy hexagramot alkotja. Valószínűleg ő volt az első ember, aki egy teljesen barbár kultúrában az akkori időknek megfelelő rendet létrehozta. A könyvet elsősorban a természeti jelenségek bekövetkeztének jövendölésére használták egészen addig, amíg Wen király le nem írta a hatvannégy hexagram első értelmezését, kb. 3000 évvel ezelőtt - a börtön falán megjelent látomás alapján tette ezt. Ezek voltak az első társadalmi és politikai jellegű értelmezések. A századok során sok elismert kínai filozófus - olyanok, mint Lao-ce és Kung Fu-ce (Confucius) - hatott az I Chingre, különösen Confucius szentelte életét az I Ching tanulmányozásának és alkalmazásának. Az I Chinget divinációra (jóslás) használják, egy pillanatra megállítva az időt egy bizonyos kérdéses élethelyzetben. A választ a látszólag véletlenszerűen elrendezett univerzum mögött álló rendből kapjuk meg. Az I Ching a helyes úttal (Tao) foglalkozik azokon az eseményeken keresztül, amelyek velünk megtörténnek. Ezek az események a perc kozmikus tendenciáinak megfelelően hatnak ránk. Az I Ching ezeket a tendenciákat írja le.

Az I Ching technikai részletei: Minden egyes kérdés megválaszolására egy hexagram hivatott, melynek minden sora jelentéssel bír. Egy hexagram két trigramból áll.

Nyolc lehetséges trigram létezik: Ch'ien (Kozmosz), Chen (Mennydörgés), Kan (Víz), Ken (Hegy), Kun (Föld), Sun (Szél-Fa), Li (Tűz), Tui (Tó). Minden trigram három vonalból áll és minden vonal vagy Yin (negatív), vagy Yang (pozitív) /egymást kiegészítő erők/ tulajdonsággal bír. Minden dobás során a hexagram egy sora jelenik meg, így hat dobással hozhatunk létre egy hexagramot. Hatvannégy különböző hexagram létezik és minden hexagramnak mind a hat vonala lehet változó, melyek közül bármelyik megfelelhet, vagy nem felelhet meg az adott értelmezésnek. A jóslás egyik módszere az, hogy három kínai érmét használunk a dobások során. Minden dobás a hexagram egy sorát hozza létre. Az érem egyik oldala kettőt, a másik oldala hármat jelent. Ezeket a számokat összeadják, és így értékelik a dobások eredményét. A változó sorok úgy jönnek létre, ha három hasonló dobás van (a végeredmény hat, vagy kilenc). A másodlagos értelmezést az elsőből, vagy az első után tudhatjuk meg és csak akkor jön létre, ha az elsődleges értelmezésben voltak változó vonalak. A Kozmosz I Ching egyszerű és közérthető értelmezése a Változások Könyvének. Sok ma használatos értelmezést használtunk fel munkánk során, így pl.: Richard Wilhelm, R. L. Wing, Sam Reifler, James Legge, John Blofeld, valamint Talis Co munkáit. Felhasználtunk egy mai, úgynevezett "Mandarin" kínai értelmezést is, amely nagyon közel áll az angol verzióhoz, a hexagramok értelmezése tekintetében, de némileg különbözik a vonalak értelmezésében. Közelebb állunk a kínai értelmezéshez, azt feltételezve, hogy az sokkal pontosabb. Fontos tudni, hogy az I Ching-nek sok nyelven számtalan értelmezése létezik és az is vita tárgya, hogy melyik a helyes. Még a kínai nyelven megjelent értelmezések is különbözőek. Ezekből a Könyvekből a közös vonásokat hasznosítottuk.

Ismeretlen Internetes forrásból
2004-01-18


Ennek az írásnak a tetszési indexe: 5   (1 értékelés alapján)
Kérlek értékeld ezt az írást , klikkelj az értékelésednek megfelelő csilllagra,
majd a mehet gombra... köszönöm!

  

Vissza a  témakörhöz


AsztrálFény
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on! Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel.

AsztrálFény
AsztrálFény - Ezoterikus Stúdió
Ügyfélszolgálat, e-mail:info@asztralfeny.hu, telefon: 06-30 820-1008
© 1998 - Minden jog fenntartva!

Az AsztrálFény oldalak az Internet Explorer böngészőre vannak optimalizálva.

hirdetés


 
AsztrálFény nyitó oldal AsztrálFény nyitó oldal

 

Kedves Vendég!

Még nem vagy bejelentkezve.
»»
Bejelentkezés
««

Ha még nem vagy regisztrálva:
»»
Regisztráció
««

Jelenleg rajtad kívül
14 vendég
nézegeti az
AsztrálFény
oldalakat

 
Fent vagyunk a Facebook-on is!
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on!
Ha tetszik ez az oldal
ajáld másoknak is ...

 
Karma megnyilvánulásai 1.

Az időközben született különböző megközelítési módok alapján számunkra már ismeretes, hogy a szellemtudomány nem lehet csupán absztrakt elmélet, puszta doktrína vagy tanítás, hanem az életet, az életrevalóságot szolgáló forrás, és feladatát is csak akkor tölti be, ha majd azoknak az ismereteknek a révén, melyeket e tudomány nyújtani tud, lelkünkbe is beépül valami,
 
 
Partnerprogram

  Pénz...
   Pénz...
    Pénz...
Partner program
Legyen a
partnerünk!

Keressen pénzt,
a mi segítségünkel!
»klikk...«
info@asztralfeny.hu