AsztrálFény nyitóoldal
hirdetés
-Új AsztrálFény oldal
Kincsesbánya - ezotérikus írások Kincsesbánya
Az AsztrálFény - ezotérikus parapszichológia oldalaihoz
kapcsolódó írások, olvasmányok, kivonatok,
jegyzetek, képek, stb.


Vissza a  témakörhöz

Görög jósdák

Erre a kincsre eddig 19043 alkalommal voltak kíváncsiak.


A szent dolgok ésszel való felfogásának igénye olyan régi emberi gyengeség, mint maga a világ. Az istenekből fakadó erő az embereket megfélemlíti, ugyanakkor azonban egyfajta reményt is felkelt bennük, ezért is akartak mindenáron kapcsolatot teremteni az istenek világával és fenn is tartani ezt a kapcsolatot, ezért akarták viselkedésüket és cselekedeteiket az istenek akarata szerint szabályozni.- Ez a kapcsolat a régi időkben a jósdák és a jóslási kultuszok segítségével valósult meg. Egyes személyek vagy akár egész városok vetették így alá magukat az isten akaratának azzal, hogy segítséget kértek válságos határozatok hozatalában vagy komoly kérdések megoldásában. A jóslat, illetve a szavahihető tanácsadás, amelyet a jósda a hozzáfordulóknak adott, egyben a kor emberének sorsát és viselkedését meghatározó isteni akarat megnyilvánulása is volt.
Az ókori Görögország két legjelentősebb jósdája Zeuszé volt Dódónában és Apollóné Delphoiben. Dódónában a jós papok az isten akaratát a szent bükkfa leveleinek susogásából vagy pedig a szent fán ülő galambok furcsa turbékolásából olvasták ki.
Delphoiben volt egy földhasadék, amely közelében isteni sugallat szállta meg az embereket, volt egy Kasztalia nevő és jóstehetséggel bíró szent forrás és volt még egy szent babérfa, amely ott nőtt mellette. A templom papnője Püthia a szent hasadék mellett a szent tripuszon ülve babérlevelet rágcsált és a szent forrás vizéből kortyolt hozzá, mire extázisba esett.
Akkor a jósnő ajkáról elhangzott az isten akarata vagy a hívek kérdésére adott válasza. Királyok küldöttei, fejedelmek, papok és egyszerő emberek érkeztek ajándékokkal és áldozati állatokkal nap mint nap a szentélybe. A jóslatok általában elég homályosak voltak és gyakran okozott problémát megfejtésük. Ekkor az emberek a papokhoz és a jósokhoz fordultak megoldásukért.
Az ókor legnagyobb jósai Teiresziasz és Kalkhasz voltak. Csaknem minden mítoszban észlelhetjük a jóslatok jelentőségét: befolyásolják a hérószok életét és a jelentős események alakulását.

A jósok
A vak Teiresziász volt az egyik legjelentősebb jós. Oidipusz mítoszában jelenik meg, de az egész thébai ciklusban is előfordul. Megvakulásáról a következő mítoszt ismerjük: egyszer, amikor még fiatal volt, megpillantott két párzó kígyót. Mivel megzavarta őket (szétválasztotta vagy megsebezte őket), abban a büntetésben részesült, hogy nővé kellett változnia. Hét évvel később ismét látott párzó kígyókat. Megismételte az akkori cselekedetét és ismét férfi lett belőle. Egyszer, amikor Zeusz és Héra nem tudott megegyezni abban, hogy ki élvezi jobban a szerelmet, a nő vagy a férfi, Teiresziászt kérdezték meg , mert ő életében volt már férfi is, nő is. ő pedig a következőt válaszolta: "Csupán egy tizedrészét élvezi a férfi, tízszer annyi gyönyörrel telik el az asszony, örvendezve lelkében." Héra megharagudott, hogy Teiresziász elárulta a női nem titkát és megvakította. Zeusz azonban hosszú életet és a jövendőmondás tehetségét ajándékozta neki.
Kalkhasz nagyon jól tudott jósolni a madarak röptéből, de kiválóan ismerte a múltat, a jelent és a jövőt is. Apollón áldotta őt meg a jóslás tehetségével. Kalkhasz volt az akhájok jósa a trójai háborúban.

Ismeretlen Internetes forrásból
2004-01-18


Ennek az írásnak a tetszési indexe: 3.4   (7 értékelés alapján)
Kérlek értékeld ezt az írást , klikkelj az értékelésednek megfelelő csilllagra,
majd a mehet gombra... köszönöm!

  

Vissza a  témakörhöz


AsztrálFény
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on! Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel.

AsztrálFény
AsztrálFény - Ezoterikus Stúdió
Ügyfélszolgálat, e-mail:info@asztralfeny.hu, telefon: 06-30 820-1008
© 1998 - Minden jog fenntartva!

Az AsztrálFény oldalak az Internet Explorer böngészőre vannak optimalizálva.

hirdetés


 
AsztrálFény nyitó oldal AsztrálFény nyitó oldal

 

Kedves Vendég!

Még nem vagy bejelentkezve.
»»
Bejelentkezés
««

Ha még nem vagy regisztrálva:
»»
Regisztráció
««

Jelenleg rajtad kívül
3 vendég
nézegeti az
AsztrálFény
oldalakat

 
Fent vagyunk a Facebook-on is!
Ha tetszik ez az oldal, oszd meg az ismerőseiddel a Facebook-on!
Ha tetszik ez az oldal
ajáld másoknak is ...

 
Testen kívüli élmények

Az Instream-teszteket és a saját borítékos tesztjeinket 1965 augusztusában kezdtük el. Októberben volt esedékes első könyvem megjelenése, és Peg Gallagher, az elmirai Star Gazette riportere interjút készített velem. Futólag ismertem már azelőtt is, de ebből az alkalomból Rob meg én összebarátkoztunk vele meg a férjével.
 
 
Partnerprogram

  Pénz...
   Pénz...
    Pénz...
Partner program
Legyen a
partnerünk!

Keressen pénzt,
a mi segítségünkel!
»klikk...«
info@asztralfeny.hu